Την παράταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων, έληξε ή πρόκειται να λήξει και την κήρυξη της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, που έχουν υπογραφεί από την 01-01-2021 μέχρι και σήμερα, ζητούν 57 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, με πρωτοβουλία της επικεφαλής τομέα Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους εργαζομένους και το εισόδημα τους, ενίσχυσε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που είχε επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επέκτεινε πάνω από δεκαοκτώ κλαδικές και ομοιοεπεγγελματικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον πεντακόσιους χιλιάδες εργαζόμενους, με αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το ν.4635/19 έπληξε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις ακυρώνει την εφαρμογή τους.
Σύμφωνα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και της εφαρμογής μέτρων προστασίας, αλλά και της εκμετάλλευσης της πανδημίας ως πρόσχημα, οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων έχουν «παγώσει» με άμεσο κίνδυνο να περικοπούν νόμιμες αποδοχές και επιδόματα, που δεν εμπίπτουν στο περιορισμένο εύρος της μετενέργειας των όρων τους. Με την λήξη των ισχυουσών ΣΣΕ και την πάροδο της τρίμηνης παράτασης των όρων τους, αλλά και την πάροδο της παράτασης που έχει δοθεί, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για τη μείωση μισθών και επιδομάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Συνεπώς είναι αναγκαία η παράταση μέχρι τη 30ή Ιουνίου 2021 ή για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων, εφόσον αυτά παραταθούν, της ισχύος όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου 2021. Μετά την 30ή Ιουνίου 2021 ή μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων θα αρχίσει η εκ του νόμου παράταση ισχύος των κανονιστικών όρων των παραπάνω συλλογικών ρυθμίσεων (άρθρο 9 παρ. 6 του ν. 1876/1990 και άρθρο 2 παρ. 4 της ΠΥΣ 6/2012). Ο Υπουργός Εργασίας οφείλει άμεσα να κηρύξει υποχρεωτικές τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί.
Μεταξύ αυτών είναι η Σ.Σ.Ε. των Ηλεκτρολόγων Καταστημάτων μεταξύ της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος (εργαζόμενοι) και της ΠΟΣΕΗ-ΓΣΕΒΕΕ (εργοδότες) που υπεγράφη στις 18/2/2021. Επιπλέον, η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.) κατέθεσε την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και με την βοήθεια του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, την απαραίτητη από τη σχετική νομοθεσία αιτιολογική έκθεση τεκμηρίωσης των επιπτώσεων της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην ανταγωνιστικότητα, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την απασχόληση. Επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη σύμβαση του Επισιτισμού – Τουρισμού, η οποία είχε υπογραφεί 12/12/2019, έληξε 21/2/2021 και ουδέποτε το υπουργείο την κήρυξε υποχρεωτική.
Επίσης, από τον Μάϊο του 2020 έχει κατατεθεί για επέκταση η κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στις βιομηχανίες πετρελειοειδών που είχε υπογραφεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και τον ΣΕΒ με την σχετική έκθεση που ετοίμασε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, και η επέκταση της οποίας απαιτείται άμεσα, καθώς επίκειται η λήξη της μετενέργειας.
Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε: «Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι όχι μόνο δεν λειτουργεί ως αρωγός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά αρνείται να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτικές τις συμβάσεις του κλάδου του επισιτισμού και τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνει την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και τη συλλογική διεκδίκηση τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Είτε η μη ύπαρξη ΣΣΕ, είτε η μη επέκτασής της, έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από ΣΣΕ. Η ανυπαρξία των ΣΣΕ ή η μη επέκτασή τους, αυξάνουν την ανισότητα μεταξύ μισθών και εισοδημάτων, την εργασιακή επισφάλεια την αβεβαιότητα και οδηγούν την αγορά εργασίας σε κατακερματισμό. Η μη επεκτασιμότητα της ΣΣΕ θα επιφέρει τόσο αρνητικές συνέπειες σε εργαζόμενους, όσο και αθέμιτες πράξεις ανταγωνισμού που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή και υπόσταση όλων των κλάδων.»
Με βάση τα παραπάνω, η Αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραταθούν, για όλο το χρονικό διάστημα που θεσπίζονται περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ΣΣΕ κάθε είδους των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή πρόκειται να λήξει το επόμενο διάστημα.
Τέλος, ζητούν να μάθουν αν θα προχωρήσει στην υπουργική απόφαση κήρυξης της υποχρεωτικότητας της Σ.Σ.Ε. των Ηλεκτρολόγων Καταστημάτων μεταξύ της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος (εργαζόμενοι) και της ΠΟΣΕΗ-ΓΣΕΒΕΕ, της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και όλων των πανελλαδικών Σ.Σ.Ε., που έχουν υπογραφεί μέχρι και σήμερα.